INSULA SERPILOR Una din putinele insule din Marea Neagra este Insula Serpilor. Insula Serpilor se gaseste in fata gurii bratului Sulina, la o distanta de 40 de mile de ea. Insula are o suprafata de 17 ha. Este o stanca compusa din gresii silicoase dure, conglomerate si cuartite. Inaltimea insulei este de 21 m. In mijlocul ei se afla un platou format din pamant negru. Partea de vest prezinta maluri abrupte stancoase, iar cea de nord-est, in panta usoara , are maluri tesite rezultat al actiunii vanturilor dominante – “pureaz”. . |
|
|
Pe insula cresc vreo 13 specii de plante; arbori sau tufisuri nu exista. Adevaratii locuitori ai insulei sunt nenumaratele pasari – guelanzi – care se aduna in luna aprilie de pe tot intinsul marii venind chiar din Marmara. Ele isi fac cuiburile pe toata suprafata insulei. Sunt acolo atatea cuiburi ce trebuie sa fii atent sa nu le calci in timpul mersului pe insula. Ouale acestor pasari sunt considerate de unii marinari ca un aliment ales.
|
Catre sfarsitul lunii iunie, cand puii s-au marit, miile de guelanzi intuneca albastrul cerului acestei stanci izolate si isi iau zborul, parasind insula, pentru a o repopula in anul urmator. Un alt lucru interesant: este o raritate sa mai intalnim pe insula un sarpe, desi altadata erau numerosi. Cei mai multi dintre ei au migrat, altii fiind starpiti de catre pasari. Insula serpilor prezinta o deosebita insemnatate arheologica.
|