Originea si Evolutia      

     Ca si alte mari, acest bazin reprezinta o relicva a oceanului ce inconjura in trecutul indepartat globul nostru asemenea unui brau si pe care geologii l-au numit Marea Tethys.

        In timpurile geologice mai recente, in miocenul superior, Marea Neagra facea parte dintr-un complex de bazine cu totul separate de Mediterana, care formau Marea Sarmatica.                         

  

Marea Neagra
Originea si Evolutia
Viata in Marea Neagra
Istoricul Marii Negre
Relieful Marii Negre
Tarmurile Marii Negre
Albinutza

 

 

 

 

    

   

    Ea ingloba Marea Neagra, cu anexa ei Marea Azov, Marea Caspica si Lacul Aral; dupa cum arata Grimm, complexul Sarmatic se prelungea din bazinul Vienei pana dincolo de lantul Uralilor si pana in Oceanul Inghetat de Nord. In interiorul Marii Sarmatice se gaseau o serie de insule, reprezentate prin lantul actual al Muntilor Carpati, Muntii Caucaz, nordul Dobrogei si sudul Crimeei.

 

       In timpuri mai noi, in pliocen, intinderea primitiva a acestei mari se reduce la limitele bazinului Aralo-carspopontic sau la asa-zisa Mare Pontica, din care se desprind in cuaternar cele trei bazine marine actuale.

        Formele si dimensiunile ei de mai tarziu au fost constatate dupa fosilele gasite in diferite straturi in marile sau in portiunile lor, denumite Marea Sarmatica, Marea Meotica, Marea Pontica, Marea Cimerica (cu Golful Dacic), Bazinul Levantin, etc..

         Tot in cuaternar se prabuseste pragul care despartea Marea Neagra de Marea Mediterana si ia nastere Bosforul, prin care incep sa comunice apele celor doua mari. Acest eveniment, la care, probabil a asistat si omul, aparut de curand, schimba profund caracterele fizice, chimice si biologice ale apelor Marii Negre – cu importante consecinte biooceanografice.

        Paleontologia ne arata ca in tot cursul acestei evolutii, de la formarea intinsei Mari Sarmatice si pana la prabusirea Bosforului, apele Marii Negre erau salmastre (cu o salinitate sub 15%) asa cum rezulta din resturile de scoici fosile gasite pe fundul Marii Negre (Dreissensia polymorpha, D. rostriformis var, distincta, Micromelania caspia, Monodacna pontica, etc.). Prezenta acestor fosile pe fundul marii actuale si la salinitatea de astazi a marii a servit lui Murray sa traga concluzia ca scoicile gasite sunt relicve dintr-o epoca nu prea indepartata cand Marea Neagra reprezenta un colosal bazin de apa salmastra.